Fermentované potraviny, které jsou pro lidský organismus velmi prospěšné, zažívají v posledních letech intenzivní vzestup. Patří mezi ně i stále oblíbenější Kombucha, tedy fermentovaný nápoj z kvalitního čaje a cukru. A právě ten se před časem dočkal zajímavého sourozence zvaného Cocombucha – tedy fermentované panenské kokosové vody.
Obsah článku
Cocombucha LIMITED SPA EDITION
Díky úspěchu, který tento neotřelý nápoj získal, se zrodila i jeho nejnovější varianta, kterou je právě Cocombucha LIMITED SPA EDITION. Ta se může pochlubit jedinečnou recepturou, jež dala vzniknout osvěžujícímu nápoji s kokosovou příchutí, který ale na rozdíl od svého předchůdce není tolik sladký.
Díky tomu se tato lázeňská edice stává ideálním partnerem pro horké letní dny, protože nejen skvěle hydratuje, ale přináší s sebou i spoustu dalších bonusů.
Těmi jsou především přátelské kvasinky Saccharomyces, které jsou zodpovědné za fermentaci nápoje. Ta je mimochodem zcela unikátní u každé jednotlivé lahve Cocombuchy. Až do jejího otevření se v ní totiž odehrává tzv. sekundární fermentace, která probíhá v uzavřeném prostoru zazátkované lahve.
Během tohoto procesu se vytváří přírodní bublinky, které způsobují, že je nápoj po svém otevření jemně perlivý. V závislosti na tom, jak dlouho se tato druhotná fermentace děje, se také drobně liší chuť nápoje. V rámci této limitované edice lázeňské Cocombuchy tak můžete objevovat různé chutě.
Dalším velkým plusem tohoto nápoje je i to, že obsahuje polyfenoly. To jsou nesmírně prospěšné antioxidanty, které v přírodě můžeme najít zejména ve slupkách ovocných plodů. Jejich úkolem je ochraňovat buněčné membrány a DNA, takže vlastně zabraňují stárnutí organismu.
Navíc bojují proti oxidačnímu stresu a pomáhají udržovat příznivý krevní tlak.
Zábava nekončí
Cocombucha LIMITED SPA EDITION je nápoj, který si můžete užít opravdu bez výčitek. Je lehký, osvěžující a pro vaše tělo prospěšný. Během fermentace se v něm přirozeně vytváří alkohol (2,2%) a obsahuje pouze 2,3% cukru, takže se může pochlubit i označením low carb.
Co na ní sama říkám?
Tahle kombucha je hodně svá. Rozhodně nechutná jako žádná jiná, kterou jsem už dříve pila. Ten základ z kokosové dužiny je v ní hodně intenzivní, takže i kvašení muselo probíhat jinak, než u kombuch a jiných fermentovaných limč je obvyklé.
První loknutí bylo překvapením, je to dost blízké například mléčnému kefíru či tibi – tam bude asi ten vliv toho „mlékového základu“ – a tím myslím ten kokos a jeho šťávu/mléko, které je sice veganské, ale stejně ho považuji za určitou variantu přírodního mléka.
Ale druhé napití bylo mnohem střízlivější, vlastně bylo osvěžující, že se nejedná o další kvašku na stejné brdo, ale je to hodně svébytný a výrazný drink. Takže pokud chcete udělat něco pro své zdraví (ale jednou to fakt nestačí), a chcete zkusit něco nového, tak tohle doporučuji. 🙂
Klady
- Kokosový původ
- Fermentovaný nápoj
- Pěkné balení
Zápory
- Horší dostupnost