Ghí je skvělou přísadou nejen do kuchyně, ale i pro výrobu dalších produktů. Co je ghítela a proč byste si rozhodně měli zamilovat produkt Ghitela® arašídová BIO?
Obsah článku
Co je ghí
Ghí neboli přepuštěné máslo je pokladem indické kuchyně. Známé a rozšířené je však i v některých regionech jižní Asie a běžně se v dobách minulých používalo i u nás. Ghí najdete i v receptech Magdaleny Dobromily Rettigové, která na něm chystala řízky.
Běžně se ghí vyrábí z kravského mléka, respektive z klasického másla. Přepuštěné máslo je zbavené vody, zbytků mléka a dalších příměsí, které v másle jinak běžně najdeme. Ve výsledném produktu tak zůstane pouze čistý tuk.
Ghí má máslovou chuť s jemně nasládlým oříškovým podtónem a zlatavou barvu. Díky specifické technologii zpracování se v něm nenachází laktóza ani kasein. Konzumovat ho tak mohou i lidé s alergií na laktózu.
K výhodám ghí patří i dlouhá trvanlivost.
Ghí můžete jíst teplé i studené, v kuchyni vám spolehlivě zastoupí klasické máslo. Specifické je jeho využití při smažení, protože má vysoký kouřový bod až 250 ℃. To znamená, že se nepřepaluje.
Co je ghítela
Ghítela je zdravou a kvalitní alternativou oblíbených oříškových pomazánek. Vyrábí se z různých oříšků a důležitý je v jejím složení právě přídavek ghí. Přepuštěné máslo je zodpovědné za krémovou konzistenci.
Ghítela vsází na použití základních surovin v prémiové kvalitě. Neobsahuje tak žádné náhražky, jako je třeba palmový olej.
Pro výrobu této pomazánky se používají ořechy, ghítela tak může být arašídová, lískooříšková, mandlová nebo kešu. K dochucení pak slouží další přísady, které s ořechy skvěle ladí, v podobě kokosu a kávy.
Pro barvu se přidává kakao a vůni zajišťuje vanilka.
Ghítela je prakticky zdravější alternativou sladkostí a většina lidí tak preferuje její konzumaci rovnou ze skleničky. Přidávat ji ale můžete i do sušenek, na palačinky, lívance nebo na wafle. Hodí se i do kaše, na toust, případně v ní můžete máčet nakrájené ovoce.
V čem je unikátní Ghitela® 230g arašídová BIO
Ghitela® 230g arašídová BIO je jednou z variant ghítely. Vyrobena je z arašídů, zjemněna pak přídavkem ghí. Ke slazení byl použit med. Díky tomu je arašídová ghítela skutečně jemná a krémová a současně přirozeně sladká. Veškeré suroviny jsou v bio kvalitě.
Konzumovat ji můžete díky jedinečné chuti jen tak, samotný výrobce, kterým je firma České ghíčko, však doporučuje hlavně spojení s čerstvým ovocem.
Skvěle chuťově ladí jak s exotickým ovocem, jako je ananas nebo banány, ale i s klasickými tuzemskými jablky.
Pokud se rozhodnete právě pro tento způsob konzumace, je vhodné nechat ghítelu na krátkou dobu povolit ve vodní lázni.
Výrobek je balen ve skleněné nádobě, celková gramáž činí 230 gramů. Skladovat je ho doporučeno při teplotě do 25 °C. Celková trvanlivost činí maximálně 7 měsíců, po otevření pak produkt spotřebujte do 3 měsíců.
Klady
- Chutná po arašídech (nečekaně)
- Recyklovatelný obal
- Základ v zdravém ghíčku
- Čisté složení
- Konzistence ideální na mazání
Zápory
- Menší balení, rychle zmizí