Ghí je skvělou přísadou nejen do kuchyně, ale i pro výrobu dalších produktů. Co je ghítela a proč byste si rozhodně měli zamilovat produkt Ghitela® arašídová BIO?
Obsah článku
Co je ghí
Ghí neboli přepuštěné máslo je pokladem indické kuchyně. Známé a rozšířené je však i v některých regionech jižní Asie a běžně se v dobách minulých používalo i u nás. Ghí najdete i v receptech Magdaleny Dobromily Rettigové, která na něm chystala řízky.
Běžně se ghí vyrábí z kravského mléka, respektive z klasického másla. Přepuštěné máslo je zbavené vody, zbytků mléka a dalších příměsí, které v másle jinak běžně najdeme. Ve výsledném produktu tak zůstane pouze čistý tuk.
![](https://www.enviport.cz/wp-content/uploads/2022/07/IMG_1254.jpg)
![](https://www.enviport.cz/wp-content/uploads/2022/07/IMG_1255.jpg)
![](https://www.enviport.cz/wp-content/uploads/2022/07/IMG_1256.jpg)
Ghí má máslovou chuť s jemně nasládlým oříškovým podtónem a zlatavou barvu. Díky specifické technologii zpracování se v něm nenachází laktóza ani kasein. Konzumovat ho tak mohou i lidé s alergií na laktózu.
K výhodám ghí patří i dlouhá trvanlivost.
Ghí můžete jíst teplé i studené, v kuchyni vám spolehlivě zastoupí klasické máslo. Specifické je jeho využití při smažení, protože má vysoký kouřový bod až 250 ℃. To znamená, že se nepřepaluje.
Co je ghítela
Ghítela je zdravou a kvalitní alternativou oblíbených oříškových pomazánek. Vyrábí se z různých oříšků a důležitý je v jejím složení právě přídavek ghí. Přepuštěné máslo je zodpovědné za krémovou konzistenci.
![](https://www.enviport.cz/wp-content/uploads/2022/07/IMG_1257.jpg)
![](https://www.enviport.cz/wp-content/uploads/2022/07/IMG_1258.jpg)
![](https://www.enviport.cz/wp-content/uploads/2022/07/IMG_1259.jpg)
Ghítela vsází na použití základních surovin v prémiové kvalitě. Neobsahuje tak žádné náhražky, jako je třeba palmový olej.
Pro výrobu této pomazánky se používají ořechy, ghítela tak může být arašídová, lískooříšková, mandlová nebo kešu. K dochucení pak slouží další přísady, které s ořechy skvěle ladí, v podobě kokosu a kávy.
Pro barvu se přidává kakao a vůni zajišťuje vanilka.
Ghítela je prakticky zdravější alternativou sladkostí a většina lidí tak preferuje její konzumaci rovnou ze skleničky. Přidávat ji ale můžete i do sušenek, na palačinky, lívance nebo na wafle. Hodí se i do kaše, na toust, případně v ní můžete máčet nakrájené ovoce.
![](https://www.enviport.cz/wp-content/uploads/2022/07/IMG_1260.jpg)
![](https://www.enviport.cz/wp-content/uploads/2022/07/IMG_1262.jpg)
![](https://www.enviport.cz/wp-content/uploads/2022/07/IMG_1261.jpg)
V čem je unikátní Ghitela® 230g arašídová BIO
Ghitela® 230g arašídová BIO je jednou z variant ghítely. Vyrobena je z arašídů, zjemněna pak přídavkem ghí. Ke slazení byl použit med. Díky tomu je arašídová ghítela skutečně jemná a krémová a současně přirozeně sladká. Veškeré suroviny jsou v bio kvalitě.
Konzumovat ji můžete díky jedinečné chuti jen tak, samotný výrobce, kterým je firma České ghíčko, však doporučuje hlavně spojení s čerstvým ovocem.
Skvěle chuťově ladí jak s exotickým ovocem, jako je ananas nebo banány, ale i s klasickými tuzemskými jablky.
Pokud se rozhodnete právě pro tento způsob konzumace, je vhodné nechat ghítelu na krátkou dobu povolit ve vodní lázni.
![](https://www.enviport.cz/wp-content/uploads/2022/07/IMG_1263.jpg)
![](https://www.enviport.cz/wp-content/uploads/2022/07/IMG_1264.jpg)
![](https://www.enviport.cz/wp-content/uploads/2022/07/IMG_1265.jpg)
![](https://www.enviport.cz/wp-content/uploads/2022/07/IMG_1253.jpg)
Výrobek je balen ve skleněné nádobě, celková gramáž činí 230 gramů. Skladovat je ho doporučeno při teplotě do 25 °C. Celková trvanlivost činí maximálně 7 měsíců, po otevření pak produkt spotřebujte do 3 měsíců.
Klady
- Chutná po arašídech (nečekaně)
- Recyklovatelný obal
- Základ v zdravém ghíčku
- Čisté složení
- Konzistence ideální na mazání
Zápory
- Menší balení, rychle zmizí