Matcha, psáno taktéž mačča, je japonský čaj. Tento netradiční nápoj má široké spektrum benefitů. Navíc se nemusí pouze pít. V čem spočívá kouzlo tohoto japonského zázraku?
Obsah článku
Co je matcha
Matcha je druhem zeleného čaje, jehož historie sahá do 7. století našeho letopočtu. Vyrábí se z mladých lístků čajovníku čínského, které se rozemelou na prášek.
Tento čaj je specifický už způsobem pěstování. Pole se totiž na čtyři týdny před sklizní zastíní. Tento zásah podnítí rostliny ke zvýšené produkci chlorofylu. Díky tomu se v nich vytvoří více aminokyselin.
Do čaje se nepřidávají žádné látky, jako jsou barviva či konzervanty, a ani neprochází žádným procesem oxidace. V běžném zeleném čaji k ní v určité malé míře dochází. Méně přesně se tento děj nazývá fermentace. O tu se ale, pozor, v zásadě nejedná, protože v zeleném čaji dochází k oxidaci za působení vlastních enzymů, nikoli vlivem mikroorganismů zvnějšku.
Produkce čaje matcha je založena na původních postupech, při mletí se stále používají výhradně žulové mlýnské kameny.
Nápoj z čaje matcha a jeho účinky
Pokud si dopřáváme čaj matcha, konzumujeme tak celé čajovníkové lístky, což nám umožňuje využít všechny benefity.
Tento čaj je především bohatým zdrojem katechinů. To jsou látky patřící do skupiny polyfenolů. Působí jako prevence před onemocněním srdce a cév, ale také rozvoje žaludečních vředů a nádorových onemocnění tlustého střeva.
Dále je významným zdrojem bílkovin a obsahuje v hojné míře vitamín C a železo. Matcha vám dodá energii a používá se pro podporu soustředění. Má taktéž schopnost podpořit imunitní systém nebo zrychlovat metabolismus.
Jak pít matcha tea
Výsledný nápoj má jasně zelenou barvu a příjemně nasládlou chuť. Platí, že čím je nápoj tmavší, tím je kvalitnější.
Příprava čaje matcha je původně poměrně složitým rituálem, který má svá pevně daná pravidla. Tradičně se připravuje teplý, zalévá se vodou o teplotě 75 °C. Na 100 ml výsledného nápoje bychom měli použít 1 gram matcha prášku.
Neodmyslitelnou součástí přípravy čaje je metlička zvaná chasen. Ta se používá k našlehání čaje. V moderní amatérské příprava čaje ji někteří nahrazují taktéž elektrickým šlehačem. Správně připravený čaj by měl mít charakteristickou pěnu.
V létě lze čaj nachystat i ve studené variantě. Pokud přidáte pár kostek ledu, matcha vás příjemně osvěží.
Jak se dá matcha využít jinak
Vzhledem k tomu, že je matcha prášek, navíc čistě přírodního složení, můžete ho využít i jinak než ve formě tradičního čaje.
Velmi často se přidává do ovocných nebo zeleninových smoothie. Kromě čaje z něj vykouzlíte i limonádu nebo cappuccino. Vzhledem ke sladké chuti je přímo předurčen pro přípravu sladkých receptů, skvělá je matcha zmrzlina.
A dá se z něj dokonce i péct, například lahodné sušenky nebo muffiny.