Dlouhá historie v nám vzdáleném Japonsku provází binchotany, tedy aktivní uhlíky. Možná vám tento pojem nic neříká, ale věřte, že binchotany jsou úžasnou látkou, kterou je možné používat např. na filtraci vody.
Náš článek však pojme o mnoho více, protože se podíváme do historie, na jeho použití, cenu nebo trvanlivost, ale také rozebereme jeho klady a zápory. Pokud vás téma zajímá, tak čtěte dále.
Obsah článku
Pohled do historie
Výroba binchotanů je známa již více než 300 let z Japonska. Velký vliv na jejich vývoj měli výrobci z provincie Kishu, kteří zdokonalovali výrobu uhlí a podařilo se jim připravit tuto látku v neskutečně vysoké kvalitě a čistotě. Při výrobě byly použity duby Ubame, které rostou v této provincii.
- Původně byly dřevěné odřezky umísťovány do velkých pecí ve skalních dutinách. Zajímavostí pak bylo a je, že pro výrobu binchotanu nebyly nikdy káceny stromy.
Japonci jsou národem zvídavým, tak netrvalo dlouho a přišli se zjištěním, že toto uhlí má výjimečné vlastnosti.
Přes velké střežení výrobních postupů bylo nakonec tajemství vyzrazeno a z Kishu přes ostrov Šikoku se binchotany začaly vyrábět v celém Japonsku.
- 20. století – díky mikroskopům a vědeckému pokroku došlo k vysvětlení zázračných možností binchotanu
Jak binchotany vznikají?
Výroba binchotanu není úplně snadná. Nutností je dodržení přesně stanovených postupů a procedur, díky kterým je možné získat vysoce kvalitní aktivní uhlí.
- Svázání větví dubu Ubame do stohů
- Umístění větví do pece velmi blízko sebe
- Zahřívání prostoru pece s minimálním přísunem kyslíku
- V nejdůležitější poslední fázi se prudce zvýší přísun kyslíku do pece a uhlí je rozžhaveno na teplotu 1000°C
- Ve správný okamžik je uhlí vytaženo z pece tak, aby nedošlo k jeho rozpadu na prach
Po vytažení uhlí z pece jsou stohy zasypány popelem a pískem, pod kterými pomalu chladnou. Díky tomu jsou binchotany pokryty bílým prachem, díky němuž získaly název bílé uhlí.
Celý proces trvá 10 dní a je velmi náročný a vzniká při něm přibližně 600 kg binchotanu. To není mnoho. O to větší má však toto aktivní uhlí kvalitu, která je podmíněna vysokým obsahem uhlíku (95-99%).
Použití binchotanů není složité. Dodávají se v tyčinkách, u kterých výrobce doporučuje vyvaření před prvním užitím. Pak už je to snadné. Tyčinku binchotanu hodíme do vody a necháme působit alespoň jednu hodinu. Samozřejmě platí, že čím déle necháme ve vodě, tím lépe.
I proto je ideální působení aktivního uhlí v láhvi přes celou noc. Ochutnáním takto přefiltrované vody nebudeme do těla dostávat chlor, aktivní uhlí jí dodá potřebné minerální látky a mírně nasládlou chuť.
- Tyčinka vydrží 4-6 měsíců, pokud ji dopřejeme určitou péči, pak ji vyměníme za novou
Přibližně v polovině životnosti tyčinky (po 2-3 měsících) ji umyjeme kartáčem ve vodě bez čistících prostředků. Poté ji přibližně po dobu třiceti minut vyvaříme ve vodě a necháme uschnout na vzduchu a ve stínu.
Tímto obnovíme funkčnost mikropórů binchotanu, které následně dokáží opět absorbovat nečistoty. V závěru svého „života“ binchotan může pomoci např. jako skvělý pohlcovač zápachu v botníku nebo kočičím záchodku. Druhou možností je pohnojení půdy, ve které rostou náročnější rostliny atp.
Výhody a nevýhody
Z výše zmíněného jsou patrné jasná PRO používání binchotanů, mezi které řadíme:
- Japonskou preciznost – dává jistotu kvality
- Čistící schopnosti
- Dodání minerálních látek do vody
- Snadné použití i údržbu
- Možnost opakovaného používání (až po dobu šesti měsíců)
- Ekologickou likvidaci
Nevýhody binchotan prakticky nemá. Snad jen tu, že je třeba mít trpělivost a nechat jej ve vodě delší dobu. Jednoduše nestačí jej do sklenice hodit a po pěti minutách vyndat. Filtrace je proces, který potřebuje čas.
Cena a další důležitá fakta
Binchotany jsou úžasnou látkou, jejíž vlastnosti ocení všichni, kteří chtějí žít zdravě. Cena vzhledem k možnosti používat tyčinku opakovaně není vysoká. Pohybuje se okolo 200Kč za kus.
A to se opravdu vyplatí, protože pít čistou vodu obohacenou o potřebné minerální látky a bez chlóru je to, co nám může prodloužit život. Tak neváhejte a pojďte binchotan Endles vyzkoušet.