Pod pojmem tarhoňa se neskrývá nic jiného než druh těstovinové rýže používané nejvíce na Slovensku a v Maďarsku. Jedná se o drobné nočky vyráběné z nudlového těsta. V české kuchyni se velmi podobá drobení.
Výroba je velmi snadná a nenáročná. Z hrubé mouky a vody se zpracuje tuhé těsto tak, aby se mohl strouhat na struhadle. Vzniklé vločky se nechají usušit na slunci či v troubě. Tarhoňa se podává jako příloha k maďarskému perkeltu, jako zavářka do polévek nebo se může konzumovat samostatně opečená na sádle s paprikou.
V okolí maďarského města se tarhoňa vyrábí válením a následném poléváním vodou. Poté se přeseje přes síto, kousky, které se neprosely, se přes síto nalámou. Pokud jsou kousíčky kulatější a homogennější, je tarhoňa považována za kvalitnější.
Konzumace tarhoni má velké množství forem. Podává se uvařená ve vodě a smíchaná se zakysanou smetanou nebo vajíčkem. Může se jen lehce podusit na sádle či oleji s cibulkou a následně ochutit například mletou paprikou nebo se může osmažit na slanině s cibulí a ke konci se přidají vařené brambory. Z tarhoni se dá připravit i mléčná kaše nebo nevšední příloha.
Složení: Semolinová mouka z tvrdé pšenice, voda.
Alergeny: Obsahuje lepek, může obsahovat stopy vajec.
Průměrné nutriční hodnoty na 100 g výrobku (v surovém stavu):
Energie |
1550 / 365 |
kJ / kcal |
Tuky |
1,6 |
g |
– z toho nasycené mastné kyseliny |
0,4 |
g |
Bílkoviny |
13 |
g |
Sacharidy |
74 |
g |
– z toho cukry |
1,8 |
g |
Sůl |
0,01 |
g |
Vlastnosti
- Gramáž: 500 g
- Další parametry máme zde.