ARAX Quinoa černá Gramáž: 200 g


45 

ARAX Quinoa černá Gramáž: 200 g od výrobce ARAX máme aktuálně skladem. Pro více informací přejděte do e-shopu:


Quinoa u nás není zatím úplně běžná, ale pro lidi v Jižní Americe má stejný význam jako pro nás pšenice. Quinoa vypadá spíše jako obilnina, ale řadí se do skupiny tzv. pseudoobilovin, do které patří např. pohanka. Ze semen quinoi se dříve mlela mouka nebo sloužila k přípravě kaší a zahuštění polévek.

Quinoa pochází z pohoří And v Bolívii a Peru. Do Evropy se začínala pomalu dostávat až v 19. stol. Existuje ve třech druzích. Nejběžnější je bílá s jemnou máslovou chutí. Červená quinoa je křupavější a má příjemnou oříškovou příchuť. Černá quinoa je nejkřupavější a chuťově nejvýraznější.

Quinoa je vhodná do ovocných i zeleninových salátů, výborně ale také chutná zapečená se zeleninou, masem či sýrem, nebo se může přidat do těsta na lívanečky a sušenky. Lehce z ní vytvoříte i chutný nákyp či kaši.

Návod na přípravu: Před vařením namočíme quinou do studené vody na 5 – 10 minut. Tímto procesem se zbavíme případné hořkosti. Vaříme ve vodě nebo ve vývaru (1 díl quinoy, 2 díly vývaru). Přivedeme k varu a vaříme 15 minut. Zakrytou necháme ještě odstát 5 až 10 minut. Můžete okořenit dle chuti.

O příznivých účincích konzumace quinoi na zdraví během těhotenství píše Zdravko Pohanka na svém blogu zde: https://www.potravinyarax.cz/zdravkuv-blog/zdrave-a-chutne-stravovani-v-tehotenstvi/  doporucene_v_tehotenstvi

Průměrné nutriční hodnoty na 100 g výrobku (v surovém stavu):

Energetická hodnota

1541 / 368

kJ / kcal

Bílkoviny

14,0

g

Sacharidy                     

64,0

g

– z toho cukry

0,0 

g

Tuky                   

6,0

g

– z toho nasycené mastné kyseliny

1,0

g

Sůl

0,005

g

Vlastnosti